Öljyn, lannoitteiden ja viljan hinnalla on historiavuosien perusteella kohtalonyhteys. Kun öljyn hinta on matalalla, on sitä myös lannoitteiden hinnat. Ja jostakin syystä samaa kaavaa seuraa myös viljojen hintataso. Siksi ei kannata harmitella viljan nykyistä matalaa hintaa, vaan antaa viljojen olla varastossa. Nyt kannattaa tehdä tulosta ostamalla öljyä ja lannoitteita varastoon vähän enemmänkin - kunhan maatilan maksuvalmiustilanne sen sallii.
Kevyttä polttoöljyä sai keväällä 2020 halvimmillaan n. 0.52 €/l + alv. 24 %. Ihan siihen ei liene vielä päästy uudestaan. Toki voidaan muistella, että ei sekään kovin halpaa ollut suhteessa maatalouden tuottokykyyn. Yksittäiselle maatilalle tämä hintojen vaihtelu antaa yhden harvoista tuotantotalouden suunnittelumahdollisuuksista, kun tuotantopanoksen hinta vaihtelee satoja prosentteja parin vuoden sisällä. Öljyä tulisi ostaa varastoon silloin kun se on edullista, ja käyttää vanhoja varastoja silloin, kun öljyn hinta on korkealla tasolla. Kyynisen osakediilerin sanonnan mukaan, kun kaduilla on verta, silloin on aika ostaa. Tämä on myös yksi maatilojen mvl-verotuksen hyvistä ominaisuuksista, kun hankinnan voi laittaa kassaperiaatteen mukaisesti kerralla kokonaan menoihin. Yhtiöiden evl-verotuksessahan toimitaan suoriteperusteisesti, jolloin meno realisoituu vasta kun tavara käytetään.
Kevyen polttoöljyn osalta kannattaa kuitenkin muistaa, että sen suositeltava varastoimisaika ei ole kovinkaan pitkä. Suositus lienee olla kaksi-kolme vuotta. Sen jälkeen alkaa kehittyä öljyn komponenttien lajittumisvaaraa, minkä voi toki välttää polttoaineita kierrättämällä säiliöstä toiseen.
Samalla tavalla toimii lannoitteiden ostomeno tuloverotuksessa.Niitä voi ostaa varastoon useammankin vuoden tarpeen mukaan, ja koko laskun voi vähentää kertamenona mvl-verotuksessa.Lannoitteiden kohdalla pitää rakentaa niille ensin asialliset varastotilat. Vedenpitävä katto päälle ja betonilattia/trukkilavat alle. Ennen vanhaan kerrottiin maatalouskoulussa, että lannoitesäkkejä ei saa varastoida samassa tilassa koneiden kanssa, lannoitteista kun vapautuu happamia kaasuja, jotka ruostuttavat koneita. Liekö pitää enää paikkaansa? Lisäksi säkkien kunnon lumisuojaus on tarpeen, koska vitilumi helposti kerääntyy lannoitesäkkien väleihin ja sulaessaan monta kertaa talvessa lisäävät kosteusvaurioiden vaaraa. 700 kilon kivi on ikävä kaveri lannoitteenlevittimen verkolla.
Viljojen hinta on seurannut öljyn hinnan muodostamaa sinikäyrää varsin hyvin, joskaan historian opetukset eivät välttämättä toimi tulevaisuudessa. Kun viljan hinta oli keväällä 2020 masentavan matalalla tasolla, oli myös öljyn hinta. Ja keväällä 2022molempien hintatasot olivat historiallisen korkeat. Nyt syksyllä 2024 öljyn hinta on maltillistunut, mutta niin on viljankin hinta.
Viljan hinnan vaihtelu antaa myös mahdollisuuden talouden keskipitkän välin suunnitteluun. Useimmiten (ilman lupausta) viljan hinta käy sinikäyrän korkeimmalla tasolla kerran kolmessa vuodessa. Jos säästää viljan myynnit tuohon ajankohtaan, saa viljasta hyvän hinnan.
Toki kannattaa muistaa, että mvl-maatilan tuloverotuksen tuollainen viljan myyntien ”lauttaaminen” saa helposti sekaisin.
Oma kysymyksensä on, miten öljyn, lannoitteiden ja viljan hintojen vaihtelun mukaan toimiminen on mahdollista maatilan maksuvalmiuden ylläpitämiseksi. Aika harvalla on värkeissä varaa odottaa viljatiliä kolmea vuotta, ja ostaa samaan aikaan lannoitteita kolmen vuoden tarpeeseen. Jos se on itselle mahdollista, ei ehkä kannata rehvastella asiasta takki auki kevään konepäivillä. Eikä ainakaan aamuyöstä nakkikioskin jonossa.
Lisäksi pitää maatilallakin muistaa hajauttaa riskiä, kun tiedämme, millainen on ahneen loppu. Koska kukaan meistä ei tiedä varmasti lannoitteiden ja polttoaineiden hintojen kehitystä, pitää niiden hankinnat tehdä vaiheittain. Kun arvelee öljyn hinnan olevan nyt niin edullinen, että on oston paikka, kannattaa ostaa vain yksi kolmasosa kokonaistarpeesta, ja kahden kuukauden kuluttua seuraava kolmasosa ja niin edelleen. Sama kuvio kannattaa toteuttaa lannoitteiden ostossa.
Tietty on aina niitäkin naapureita, jotka kertovat onnistuneensajoka vuosi ostamaan kaikki tuotantotarvikkeet sillä kaikkein matalimmalla hinnalla. Se on kuitenkin tuurinkauppaa, eikä ammattimainen maatila voi toimia arpanoppien mukaan.
Comments