top of page
Search
  • Writer's pictureJarmo Keskinen

Iso investointi on riskibisnes


Maatilan isot investoinnit ovat viljelijän uran suurimmat mahdollisuudet, mutta samalla myös suurimmat riskit. Niissä ei ole varaa epäonnistua. Tyypillisellä maitotilalla investoinnin voi laskea suureksi, jos sen kustannusarvio on yli 500.000 €, ja vastaavasti viljatilalla 200.000 €. Esimerkkinä yhden robotin navetta maksaa noin 900.000 €, ja uusi pakettikuivaamo 100 hehtaarin viljatilan tarpeeseen noin 300.000 €. Tragikoomista sinällään, että noilla summilla ei saa Etelä- tai Länsi-Suomesta lisämaata kuin 70, tai 23 hehtaaria.


Ison investoinnin toteuttamisessa on kolme tärkeintä asiaa:selvittää investoinnin tarpeellisuus, aito innostus sen toteuttamiseen ja maatilan edellytykset investoinnin toteuttamiselle. Jos navetan rakentamista on jo kymmenen vuotta pohdittu ja odotettu tuotannon kannattavuuden parantumista, ei sitä todennäköisesti koskaan toteuteta. Kunnollisen harkinnan ja alkuselvittelyjen jälkeen pitää tulla se lauantai-ilta, kun sohvalla kympinuutisten jälkeen päätetään, nyt me sen teemme, ja sitten laitetaan tuulemaan.


Investoinnin tarpeellisuudesta ei juurikaan ole epäillystä enää silloin, kun isoa investointia on lähdetty toteuttamaan. Ei kait kukaan rakenna navettaa, tai viljankuivaamoa, tai peruskorjaa sikalaa, jos siihen ei ole mitään tarvetta. Lisämaakaupoissa sen sijaan tarpeellisuus on välillä kyseenalainen; ainakin talouden näkökulmasta - ne talonpoikaisiksi uskotut arvot ovat sitten toinen juttu. Useimmin investoinnin tarpeellisuuden voi kyseenalaistaa koneinvestoinneissa. Onneksi ne eivät useinkaan yllä ihan noihin suurten investointien luokkaan. En kuitenkaan näe mitään taloudellista perustetta sille, että suomalaisissa olosuhteissa traktoreissa ja puimureissa tulisi olla telavarustus, tai että tyypillinen uusi traktori on kohta 200 hevosvoiman kokoluokassa.


Maatilan edellytysten selvittely on haasteellisin osa ison investoinnin alkuvaihetta. Se on myös vaikein osa tehtäväksi oman perheen toimesta. Metsää kun on vaikea nähdä puilta, jos katsoo liian läheltä. Omaansa kun on tottunut, niin uusia näkökulmia on itse kullakin vaikea nähdä ja hyväksyä. Siksi ulkopuolisen asiantuntijan käyttäminen perusteiden selvittämiseen on enemmän kuin suositeltavaa.


Tarkoitan asiantuntijalla tässä yhteydessä todellista investointeihin erikoistunutta talousasiantuntijaa. Se että on tehnyt veroja, osaa laatia laskeman ja täyttää investointiavustushakemuksen, ei tee kenestäkään asiantuntijaa. Pitää olla kokemusta juuri investointien taloudesta, tekniikasta, rahoituksesta ja erityisesti siitä, miten muut ovat vastaavia investointeja toteuttaneet, ja mitä ne ovat oikeasti tulleet maksamaan, ja mitä sudenkuoppia niihin on liittynyt. Nähdäkseni alle viiden vuoden taloussuunnittelun työkokemuksella ei pitäisi isojen investointien kokonaisuutta konsultoida. Tähän toivoisin työnantajilta malttia antaa työntekijän rauhassa erikoistua ja kasvattaa osaamistaan. Lisäksi strategiatyö ilman laskentatoimen ammattimaista hallintaa on enemmänkin seurustelua.

Tärkeimmät edellytykset vaikkapa uuden navetan rakentamiselle ovat: riittävä peltopinta-ala jatkossa (min. 1 ha/lehmä), velan määrä lähtötilanteessa, ammatillinen osaaminen (karjan tuotostaso) ja ainakin yksi aito lehmäihminen perheessä. Eläkkeellä olevaa sukupolvea ei saa laskea mukaan, eikä palkattua henkilöä siksi lehmäihmiseksi. Aito lehmäihminen on sellainen yrittäjäperheen jäsen, joka viihtyy navettatyössä ja eläinten kanssa, ja osaa keinot saada lehmät lypsämään. Isonkin maitotilayrityksen ydinliiketoiminta on navetalla, ei koneurakoinnissa.


Aito innostus investoinnin toteuttamiseen liittyy aina tuotannolliseen kiinnostukseen ja osaamiseen riippumatta tuotantosuunnasta. Parhaimmassa tapauksessa maatilalta löytyy sekä tuotannollista osaamista ja innostusta, mutta myös strategista ajattelua ja rohkeutta ottaa kohtuullinen riski. Riskihän on kohtuullinen silloin, kun sen kanssa pärjätään, jos kaikki sujuu normaalilla tavalla. Kohtuuton riski otetaan silloin, kun asioiden pitää sujua poikkeuksellisen hyvin tulevina vuosina, jotta voidaan selvitä. Kohtuutonta riskiä ei pidä hyvässäkään investoinnissa ottaa.


Hyvin toteutettu iso investointi turvaa maatilayrityksen kehittämisen, luo pohjan taas seuraaville investoinneille, mahdollistaa hyvät työskentelyolosuhteet, pitää velan määrän annetuissa rajoissa ja antaa investoinnilta vaaditun taloudellisen tuloksen.

962 views0 comments

Recent Posts

See All

Jokaiselle maatilalle löytyy järkevä kehityspolku

Julkinen maatalouskeskustelu sortuu helposti yleistykseen, että maatiloilla menee jollakin tietyllä tavalla, yleensä että menee todella huonosti. No, niinhän se ei tieteenkään ole tilanne. Suomessa on

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page