top of page
Search
  • Writer's pictureJarmo Keskinen

Hannu Hanhi ja Pasi Pessimisti

Kaikki tunnemme Hanhen Hannun jo Aku Ankasta. Tyyppi, jolta kaikki onnistuu. Saa kylvöt tekoon ennen muita ja on jo puinutkin, kun muut vasta rasvailemme puimuria. Satotaso on aina hurjaviiden tonnin päälle ja sadon myynnit hän onnistuu tekemään huippuhintaan. Lannoitteet ja öljyn osti varastoon jo kesällä 2020, kun hinnat olivat poikkeuksellisen matalalla. Konekaupatkin onnistuvat aina niin, että vaihtokoneesta saa enemmän, kuin mitä se uutena maksoi. Ja sateet ja helteetkin onnistuu aina arvaamaan kohdalleen. Rasittava tyyppi.

Ja sitten on tämä tutunoloinen Pessimistin Pasi. Kylvöt tulee aloitettua joko liian aikaisin, tai liian myöhään. Ja puinneille tulee mentyä liian raakaan kasvustoon, tai sitten koneet ovat rikki parhaat puintipäivät, jolloin puidaan vielä lokakuulla. Myytävää satoa saadaan tyypillisesti alle 3 tonnia ja hinta tulee kiinnitettyä viljelysopimuksella alihintaan. Lannoitteet tulee ostettua hintapiikkiin keväällä, koska ne saattavat loppua kesken, ja öljytilaus tehdään vasta kun säiliö on tyhjä. Kehno vitsi on ajankohtainen kesällä 2022.

Hannu Hanhella on elämänsä tilaisuus tehdä viljatilallaan vuosisadan tulos. Jos luontoäiti on suosiollinen, saattaa myytävää viljaa tulla hyvinkin keskimäärin 5 tonnia hehtaarilta, jos tuli laitettua kaikki syysvehnälle. Sen kun myy 400 euron tonnihinnalla, saadaan viljanmyyntituloa 2.000 euroa hehtaarilta. Siihen lisäksi 470 euroa peltoalatukia, niin päästään 2.470 euron liikevaihtoon peltohehtaaria kohden. Jos lannoitteet olivat jo ostettuna parin vuoden takaa, ei syysvehnän lannoituksen kustannus ole kuin n. 180 €/ha (alv. 0 %). Polttoainetta kulunee 200 l/ha, mutta kun sen osti parin vuoden takaisella hinnalla, ei siitäkään tule kustannusta kuin n. 120 €/ha. Torjunta-aineet ostettiin viime vuoden hinnoilla, joten niihin kului rahaa n. 90 €/ha. Lisäksi sähkömenot, koneenkorjaukset, vakuutukset ja muut menot. Juoksevat kustannukset ovat yhteensä n. 650 €/ha. Kate I on siten 1.820 €/ha. Kuka vielä väittää, että viljanviljely ei kannattaisi. Elämä on.

Jos Pasi Pessimisti sattuu olemaan sikatilallinen, tai naudanlihan tuottaja, jolla on suhteellisen vähän peltoa, mutta paljon eläimiä, tilanne on kesällä 2022 todella haastava, ehkä kuluvan vuosisadan heikoin. Rehuviljan hinta on pilvissä, eivätkä lihatalot pysty kompensoimaan sitä lihan tuottajahintaan. Ja vaikka olisi viljatilallinenkin, saattaa talous ahdistaa tosi pahasti. Maksuvalmiuden vuoksi Pasin lannoitteet ja polttoaineet piti ostaa kevättalven hinnoilla. Lannoitteet maksoivat 400 €/ha ja polttoaineet 350 €/ha. Lisäksi muut juoksevat kustannukset 260 €/ha. Yhteensä muuttuvat kustannukset ovat 1.010 €/ha. Jos viljan hinnat tuli sidottua viljelysopimuksilla, niin toteutuva viljan tonnihinta lienee olla 280 €:n tasolla. Kun myytävää viljaa saadaan se tyypillinen 3 tonnia hehtaarilta, muodostuu viljatilan liikevaihdoksi 1.310 €/ha. Viljatilan Kate I olisi siten 300 €/ha. Ja jos tuli tehtyä sellainen viljelysopimus vuosi sitten, jota ei pysty neuvottelemalla muuttamaan, putoaa kate helposti miinukselle. Ei sillä paljoa koneita ostella, kun on ensin otettu päältä velkojen lyhennykset pois. Ja elääkin pitäisi.

Tasan eivät käy onnen lahjat.

1,342 views0 comments

Recent Posts

See All

Maitotilojen jako kahteen

Maitotilojen lukumäärä on laskenut hurjaa vauhtia viime vuodet. Viimeisen kymmenen vuoden aikana laskua on ollut pahimmillaanlähes 10 % vuodessa ja keskiarvonakin n. 7 % vuosittain. Nykyisellään Suome

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page