Sukupolvien välille muodostunut perheviljelmäpohjainen ketju on maanviljelyn tärkein arvo. Se muodostaa maanviljelyn jatkuvuuden. Sitä on viime aikoina julkisuudessa kyseenalaistettu ja sille on jopa vähän naureskeltukin, kun osakeyhtiömuotoisia maatiloja on vähitellen tullut lisää ja niiden osuus esim. investointiavustuksista on suhteellisen suuri. Kuinka väärin tilastoja voidaankaan tulkita.
Perhemaatalouden ja sukupolvien välisen ketjun ylivertainen vahvuus on ns. harmaan tiedon siirtyminen seuraavalle maanviljelijäsukupolvelle. Uuden viljelijän ei tarvitse aloittaa kaikkea alusta ja kehittyä yrityksen ja erehdyksen kautta. Toinen vahvuus on tilakaupan hinnoittelu tuottoarvopohjaisesti, tai sitä edullisemmalla tavalla, minkä nykyinen sukupolvenvaihdoksen verohuojennusjärjestelmä mahdollistaa. Näin varmistetaan uuden maatilayrittäjän sujuva liikkeellelähtö ja mahdollisuus kehittää maatilaansa heti tilakaupasta eteenpäin. Näin maatilan arvo ja toimintaedellytykset kasvavat sukupolvien ketjussa. Alkutuotantoa harjoittavan maatilan kannattavuus ja tuottokyky, kun ei ole sellainen, että se kestäisi markkinahintaisen tilakaupan.
Se, että suuri osa viime aikojen investointiavustuksista on myönnetty osakeyhtiöpohjaisille maatiloille ei millään tavalla kerro perhemaatalouden heikosta hapesta. Se kertoo vain sen, että näinä aikoina on ollut vaikea saada pankista lainaa maatalouden investointeja varten. Rahoitus löytyy vain parhaille hankkeille. Parhaita hankkeita toteuttavat parhaat maatilat ja niiden on ollut viisasta siirtyä tuloverotuksessaan maatalousosakeyhtiöksi jo aiemmin. Ne eivät ole liikemiesten johtamia evl:n mukaisia varsinaisia osakeyhtiöitä, vaan ne ovat mvl:n mukaisia maatalousosakeyhtiöitä, jotka toimivat edelleen perhemaatiloina. Evl-maatiloja löytyy Suomesta vain muutamia lähinnä siipikarja- ja kasvihuoneyrityksissä.
Maatilan verojärjestelmän muuttaminen osakeyhtiömuotoon ei millään tavalla muuta sen perheviljelmästatusta.
Päinvastoin useinkin yhtiöittäminen tehdään juuri sen vuoksi, että sillä varmistetaan maatilan säilyminen sukupolvien ketjussa tulevaisuudessakin. Osakeyhtiössä kun sukupolvenvaihdoksen tekeminen vaiheittain, tai kahdelle lapselle samaan aikaan on selvästi joustavin tapa toimia.
Ehdin olla mukana palkkatyöurani aikana n. kolmessakymmenessä maatilan yhtiöittämisessä. Niissä kaikissa oli perusajatuksena varmistaa perheviljelmän ja perhemaatalouden jatkuminen. En tiedä yhtään tapausta, jossa alkutuotantoa harjoittava maatila olisi yhtiöitetty vain sen vuoksi, että siitä tehtäisiin kauppatavara, jota ostettaisiin ja myytäisiin. Muutamassa tapauksessa sitä selvitettiin, mutta projektit eivät toteutuneet lähinnä siksi, että maatiloille ei löytynyt riittävän maksukykyisiä ostajia. Paremman hinnan saa maatilastaan myyntitilanteessa myymällä maatilan eri osat lisämaiksi naapureille.
Maatila ei ole vain peltoa, metsää, rakennukset ja koneet. Se saattaa olla hintana juuri tuo, mutta se on arvona paljon enemmän. Perhemaatilan perintö sisältää menneiden sukupolvien työn arvon ja isovanhempien elämät eri käänteineen. Se sisältää myös nykyisen ja tulevien sukupolvien tekemän työn ja yksityiselämän haaveet iloineen ja suruineen.
Comments